1Twente Vandaag - Sexpertisenetwerk helpt jongere die moeite heeft met grenzen op gebied van seks

Gepubliceerd op 14 februari 2022 om 16:30

14 februari 2022door Britt ten Hoeve

Er is sinds de onthullingen rond The Voice en Marc Overmars bij Ajax veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Wat kan er wel en wat absoluut niet? De daders worden met pek en veren besmeurd, medelijden is er voor de slachtoffers. Maar moeten de daders ook niet geholpen worden? Of kunnen we er voor zorgen dat daders geen daders worden?

In Twente is daarvoor nu het Sexpertisenetwerk opgezet. Gert Jan van den Top, ambulant hulpverlener bij Ambiq, was maandag 14 februari bij 1Twente Vandaag om er over te praten.

“Als je jong bent, zoek je grenzen op, maar dingen ontdekken hoort er ook bij.”

Gert Jan van den Top

Beperking

Binnen het Sexpertisenetwerk wordt sinds 1 februari hulp geboden aan jongeren, vaak met een lichtverstandelijke beperking, die grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. Jeugdzorginstellingen Accare en Ambiq in Hengelo werken samen onder deze paraplu. "We krijgen jongeren aangemeld die op de een of andere manier over de grens zijn gegaan. Wij willen ze helpen, zodat dit in de toekomst niet zo snel weer gebeurt", aldus Gert Jan van den Top.


Vlaggensysteem

Volgens Van den Top is het van belang om te kijken welke factoren maken dat iemand grensoverschrijdend gedrag gaat vertonen. Om de jongeren te helpen heeft hij het vlaggensysteem ontwikkeld: "We gebruiken het als hulpmiddel tijdens de behandeling. Op het vlaggensysteem staan de regels over seks: wat is oké, wat gaat mogelijk te ver en wat gaat veel te ver. Als je jong bent, zoek je grenzen op, maar dingen ontdekken hoort er ook bij. Dat maakt het soms erg lastig aan te pakken."


Mensen met vragen kunnen zich melden met netwerk via info@sexpertisenetwerk.nl. Binnen 72 uur krijgen mensen een antwoord.