Ambiq - Vanaf de werkvloer

Gepubliceerd op 4 januari 2022 om 15:12

04 januari 2022door Jilke Rikhof


“Werken vanuit behandeling is ook werken aan de achterkant van het probleem". 

Het heeft even geduurd, hij is er jaren mee bezig geweest. Maar woensdag 3 november 2021 was het zo ver. Gert Jan mocht toen officieel het 'Vlaggensysteem op een bordje' uitbrengen. En dit is een groot succes! Gert Jan: "Er zijn inmiddels al veel bordjes verstuurd naar België en in Nederland".

Maar, hoe is het Vlaggensysteem op een bordje eigenlijk tot stand gekomen?

In 2010 kwam de eerste versie van het Sensoa Vlaggensysteem uit. In dezelfde tijd startte ik als pedagogisch medewerker bij Ambiq. Dit was een heftige periode, waar we veel te maken hadden met moeilijk verstaanbaar (seksueel) gedrag. Daarbij ontstond ook een motivatie om daar beter mee om te gaan. Zo’n vijf jaar later volgde ik intern een cursus over het Vlaggensysteem. Ik ben me daar verder in gaan verdiepen. En ik begon ook meer gesprekken te voeren met de jongeren ie ik begeleide.

En die motivatie groeide, 'hoe pas je dit goed toe in de praktijk'?! Hoe ga je het gesprek aan met je jongeren? En hoe maak je het gedrag ook inzichtelijk voor hen zelf? Niet veel later , tijdens een slaapdienst 'zag ik het voor me'. Een dambord met de pionnen van - mens erger je niet - vormde de basis. Voor de criteria, de vlaggen en de bijpassende woorden. En bij de ontwikkeling van een volwaardig prototype ontstond er een samenwerking tussen mij en Movisie en Sensoa.

In de tijd die toen volgde heb ik de  interventie verder ontwikkeld. En om 'die bordjes' daarna te produceren waren er ook financiële middelen nodig. Met een projectplan & een hele hoop presentatie zijn er verschillende zorg-organisaties bereid gevonden om op voorhand te investeren in mijn idee. 

En hoe nu verder?

Het Vlaggensysteem op een bordje is inmiddels beschikbaar. Je kunt ermee oefenen en/of je laten trainen in de principes vanuit deze gespreksmethode. Want we moeten blijven praten. #letstalkaboutsex 

En wil je meer weten over het aanbod vanuit Ambiq?
Ambiq | Behandelingen | Specialist licht verstandelijke beperking